Akkerbouw Sijbenga Hooghalen

Biologisch-dynamisch akkerbouwproducten

Op ons 25 hectare tellende bedrijf verbouwen we meerdere biologisch-dynamische akkerbouwproducten zoals  tarwe, waspeen, mais, erwten, bonen, lupine en teff. Over Teff hieronder meer informatie.

Strokenteelt

Voorheen hadden we altijd per perceel één soort gewas. Door schaalvergroting is zo een monocultuur in de landbouw ontstaan. Dat is verandert bij  ons in 2020 veranderd. Wij zijn  begonnen met strokenteelt. Een manier van telen waarbij onze gewassen afwisselend op lange, smalle stroken verbouwd worden op 1 perceel. Zo wordt landbouw duurzamer waarbij het ene gewas het andere gewas steunt. In het filmpje van ons bedrijf wordt dit goed uitgelegd.

Teff is een liefdesgras

Het is een gewas uit het geslacht van de liefdesgrassen (Eragrostes) afkomstig uit Afrika. Dit gewas maakt deel uit van de grassenfamilie (Poaceae). Denk nu niet dat het lustopwekkend is. Teff kan wel 1,5 meter hoog worden en was vroeger mogelijk een stiekeme ontmoetingsplaats voor minnaars in Afrika.

Teff is een goed product voor ouderen en veganisten. Het bevat meer calcium dan andere granen. Het is geschikt voor mensen met glutenintolerantie (coeliakie). Het bevat wel gluten maar niet de schadelijke glutenfractie. Het bevat veel langzaam verteerbare, complexe koolhydraten en na het eten ervan houd je lang een vol gevoel. Van teff worden o.a. broden gemaakt en glutenvrije koekjes.

Bloementeelt

We telen heesters. Op dit moment de Ilex . Prachtig voor de Kerstdagen op de vaas en geschikt voor bloemschikken.

We verrichten tevens agrarische loonwerkzaamheden voor boeren en buitenlui in de omgeving.