Demeter eieren-Sijbenga

Er zijn vijf categorieën eieren

Er zijn vier categorieën eieren als we kijken naar het welzijn. Op het ei staat een stempel waaraan je kunt zien onder welke categorie het ei valt.

  • Biologisch-dynamische eieren begint met 0 + de tekst Demeter
  • Biologische eieren, eicode begint met 0
  • Vrije-uitloopeieren, eicode begint met 1
  • Scharreleieren, eicode begint met 2
  • Kooieieren, eicode begint met 3

Biologisch-dynamisch ei: code 0 + tekst Demeter

Dit zijn eieren van de meest diervriendelijkste kippen en deze verkopen wij. De kippen leven zo natuurlijk mogelijk. Ze hebben veel ruimte, maximaal 5 kippen per m2 (bij ons 4,5) in de stal en een uitloop naar buiten. De kippen eten 100 % biologisch voer waarvan minimaal 50%  biologisch-dynamisch voer van ons eigen bedrijf. Elke pluimveehouder heeft zijn unieke code. Op biologische eieren staat een stempel die begint met 0. Onze eieren zijn te herkennen aan de unieke code: 0-NL-4376901.

0 = biologisch + tekst deMeter
NL = Nederland
43769 = nummer van onze pluimveehouderij
01 =stalnummer.

Biologisch ei: code 0

Dit zijn bijna de eieren van de diervriendelijkste kippen. De kippen leven zo natuurlijk mogelijk. Ze hebben veel ruimte, maximaal 6 kippen per m2 in de stal en een uitloop naar buiten. De kippen eten biologisch voer. Elke pluimveehouder heeft zijn unieke code. Op biologische eieren staat een stempel die begint met 0.

Vrije-uitloopei: code 1

Deze kippen hebben minder bewegingsvrijheid, maximaal 9 kippen per m2 in de stal. Ze kunnen in een uitloop wel naar buiten.

Scharrelei: code 2

Scharrellegkippen komen nooit buiten. Dat zou je wel denken met zo’n naam. Ze leven in een dichte grote stal met maximaal 9 kippen per m2 en met duizenden soortgenoten. Heel veel leghennen in Nederland worden op deze manier gehouden.

Kooi-ei: code 3

Dit is het meest dieronvriendelijke ei. Eieren van kooikippen die hun hele leven lang in een kooi zitten. In Europa is er nu een verbod op deze traditionele legbatterijen, maar legbatterijen met verrijkte kooien worden nog veel gebruikt. In Nederland worden deze kooieieren sporadisch als tafelei verkocht. Ze worden nog wel verwerkt in koek en dergelijke.