Vossen

We zijn erg blij met onze nieuwe koppel biologische kippen en niet alleen wij. Reintje de Vos ligt namelijk op de loer en is inmiddels ook tot actie gekomen

Bovenstaand filmpje hebben we ’s nachts nabij de kippenuitloop opgenomen. Op een middag heeft deze vos ons echt een kunstje geflikt.

Reintje de Vos durft!

Laatst liep ’s middags om 14.00 een vos bij ons in de kippenuitloop. En dat is heel bijzonder zo overdag. De kippen gingen met veel kabaal alle kanten uit en nadat de vos bijna in de stal kwam en mij zag smeerde hij zich snel uit de voeten. Via het gat, dat hij eerder gegraven had, ging hij onder het gaas door weg. Inmiddels hebben we het gat weer dicht gemaakt.

Vijf dode kippen

Na de rooftocht van de vos vonden wij 5 doodgebeten kippen in de uitloop. Als deze vos niet betrapt was, waren er veel meer slachtoffers gevallen. De kippen hebben door dit voorval dagen lang last gehad. Ze gingen minder vaak naar buiten. En bij een vermoeden van onraad doken ze meteen onder de struiken.

Meestal tegen de schemering

De vos is een schemer- en nachtdier en komt meestal als het schemerig wordt voor de dag. Op zoek naar voedsel wat bestaat uit o.a. muizen, konijnen, wormen, eieren en vogels. De vos is niet vies van een kippetje en als de kans aanwezig is zal hij ze zeker pakken. De vos heeft de eigenschap dat hij zoveel mogelijk prooi wil pakken en (dood) bijten. Dit geeft vaak veel slachtoffers en veel stress bij de overige kippen. De gemaakte slachtoffers haalt hij later op. Sommige worden verstopt als voedsel voor moeilijkere tijden.