Datief, het paard waar we trots op zijn

Tot nu toe hebben we op deze site weinig geschreven over de paarden op de Dennenhoeve in Hooghalen. Graag vertellen we iets over Datief. Het paard dat Jolanda al 25 jaar kent.

Meer filmpjes van de Dennenhoeve vind je hier.

KWPN tuigpaard

Datief is een KWPN-tuigpaard. Een paard speciaal gefokt om aangespannen op concoursen te presteren. Jolanda Sijbenga heeft hier altijd dressuurwedstrijden mee gereden op nationaal niveau. Het paard heeft op 9 februari 2001 ook voor onze trouwkoets gestaan. Een paard waar de familie Sijbenga een sterke band mee heeft.

Datief is inmiddels bijna 31 jaar oud is. Het paard is nog gezond en fit voor zijn leeftijd. Een paard dat goede zorg op de oude dag dubbel en dwars heeft verdiend. Op de Dennenhoeve in Hooghalen wordt dit paard dan ook met liefde verzorgd zolang het kan.

trouwdag-8-2-2001-sijbenga

Sensationeel

De website van het KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) vermeld het volgende:

“Het tuigpaard heeft een fiere houding, gepaard gaand met een draf met veel zweefmoment, een ruim wegzettend voorbeen, een hoge actie en een krachtig ondertredend achterbeen. Het tuigpaard is een typisch Nederlands fokproduct, maar het heeft met zijn sensationele optreden al overal in de wereld de harten van paardenliefhebbers sneller doen kloppen.”

Een edel dier

Heel vroeger reed alleen de adel op paarden. En wat met adel te doen had, werd als edel betiteld. Zo ook het paard. Daarnaast staat het paard altijd dicht bij de mens. Was dienstbaar en zeer van belang als hulp-en vervoersmiddel. Voor soldaten was een paard een strijdmakker in vroegere tijden.

Een paard wordt dus als een edel dier beschouwd. Niet voor niets worden daarom de lichaamsdelen van paarden met respect anders benoemd. In principe hebben dieren poten, een bek en een kop. In het dagelijks taalgebruik worden, vooral door paardenliefhebbers, de woorden benen, een mond en een hoofd gebruikt.